Diyoma Ltd

Добре Дошли!

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЯДАМЕ ЗАД ВОЛАНА?
КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЯДАМЕ ЗАД ВОЛАНА?

КОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЯДАМЕ ЗАД ВОЛАНА?

Има много причини за произшествия - безразсъдно шофиране, невнимателност, липса на опит зад волана или просто лекомислие. Разбира се, дори и да спазваме пътните разпоредби, ние не сме в състояние да се предскажем поведението на другите на пътя. Въпреки това, можем да се опитаме да елиминираме колкото се може повече опасности, прилагайки следните правила. Кога не трябва да сядаме зад волана? Ето някои съвети за това, в какви ситуации е най-добре да не рискуваме и да си поръчаме такси.Първият фактор, който причинява най-много произшествия е умората.

Намалена концентрация, забавена реакция зад волана и понижен рефлекс - това са симптоми, когато не сте се наспал. В такава ситуация, когато сме наясно, че едно обикновено кафе няма да ни помогне - по-добре е да не рискуваме. Опитайте се, ако е възможно, да отложите пътуването или вземете такси. Рискувате не само здравето си, но и здравето и живота на другите. Ако пътуването Ви е наложително, не забравяйте, че дори няколко минути дрямка на пътя, може да Ви бъде от полза.

Една от най-често срещаните причини за пътнотранспортни произшествия, е шофиране под влиянието на алкохол. Няма съмнение, че консумацията на алкохол преди шофиране, е най-лошото решение, което можете да вземете. Дори и една бира може да влоши Вашия стил на шофиране, и по този начин да предизвика катастрофа. Алкохолът забавя реакциите и понижава концентрацията, така че ако излизате от купон и сте изпил няколко чаши, не сядайте зад волана.

Подобна е ситуацията с наркотиците и някои лекарства. Доколкото употребата на наркотици е незаконна и наказуема, някои фармацевтични продукти са достъпни без рецепта, а действат по същия начин и могат да нарушат нашето възприятие. Много от нас не чете листовките и съответно няма представа, какви са страничните ефекти на лекарствата, които приемаме. Може да се окаже, че някои препарати имат отрицателно въздействие върху очите ни, предизвикват сънливост или водят до общо неразположение. Затова трябва да се въздържаме от шофиране, тъй като в такива ситуации представляваме заплаха за себе си и другите на пътя.

Най-добре е да вземем такси или градския транспорт, ако зъболекарят ни постави упойка. Нашите рефлекси могат да бъдат понижени, нарушена е също двигателната ни координация. Можем да се чувстваме объркани и апатични, затова трябва да изчакаме няколко часа, преди да седнем зад волана.

Последният много важен принцип, преди да се качим в колата, е да избягваме стреса. Когато сме нервирани, не можем да се съсредоточи върху пътя, разсеяни сме и можем лесно да предизвикаме произшествие. Натрупаните негативни емоции могат да повлияят на решенията, които вземаме, а това не винаги може да бъде продиктувано от здравия разум. Струва си да не забравяме за това, преди да седнем зад волана.